Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród licznych możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie dania
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do makaronu. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film