Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany typ gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, treściwe i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pizza imakarony. Mocniej wrażliwi goście próbują równie pyszne dania – risotto, gnocchi czy desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją należy zwrócić uwagę na elementów: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w menu są też nie tak typowe potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność i jedzenie z wielu zakątków Włoch. Prawdziwie włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski klimat.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Dobre wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać wina. Posiłek w klimacie włoskim koniecznie powinien obejmować też wino. Odrobina białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji standard. zobacz o restauracji Najbardziej typowe wina włoskie to toskańskie bolgheri, kalabryjskie bivongi i monti z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako klasycznie włoska, musi posiadać różnorodny wybór win.
Klasyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która jest w stanie przyrządzić nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film