Warto skosztować dania kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo cenione na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zwykle z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak standardowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to jedynie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film